Το PE5, είναι η διεθνής συντομογραφία του πολυεστέρα, της πιο διαδεδο­μένης τεχνητής ίνας με τις περισσότερες χρήσεις.

Υφαντά ή πλεκτά υφάσματα από νήματα πολυεστέρα χρησιμοποιούνται εκτεταμένα σε ενδύματα και οικιακό εξοπλισμό, από πουκάμισα και παντελόνια μέχρι πανωφόρια και καπέλα, σεντόνια και κουβέρτες, για κουτιά διανομής φαγητού κ.α.

Αν και ο συνθετικός ρουχισμός θεωρείται από πολλούς ότι έχει λιγότερο φυσική αίσθηση συγκρινόμενος με τον ρουχισμό από φυσικές ίνες (όπως βαμβάκι και μαλλί), τα ρούχα πολυεστέρα μπορούν και δίδουν ειδικά πλεονεκτήματα συγκρινόμενα με τα φυσικά ρούχα, όπως βελτιωμένη αντίσταση στο τσαλάκωμα, διάρκεια και υψηλή διατήρηση του χρώματος. Ως τεχνική, οι ίνες πολυεστέρα υφαίνονται μαζί με φυσικές ίνες για την παραγωγή ρούχων με ανάμεικτες ιδιότητες.

Οι συνθετικές ίνες μπορούν επίσης να δημιουργήσουν υλικά με καλύτερη αντίσταση στο νερό, τον αέρα και στο περιβάλλον συγκρινόμενες με τις φυτικά παραγόμενες ίνες και μερικές φορές μετονομάζονται έτσι ώστε να δείχνουν την ομοιότητά τους ή ακόμα και την ανωτερότητά τους ως προς τις φυσικές ίνες (π.χ., China silk, που είναι ένας όρος στην υφαντουργία για προϊόν από 100% πολυεστερική ίνα που μοιάζει με το μετάξι που παράγεται από το έντομο ως προς τη διάρκεια και το φύλλο).

Τελικά τα υφάσματα που κατασκευάζονται από πολυεστέρα προσφέρουν ανώτερης ποιότητας λει­τουργικά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα ελαφριά, διαπνέοντα υφάσματα είναι ανθεκτικά στην τριβή, στο φως και στη θερμότητα.

Επίσης, στεγνώνουν γρήγορα, διατηρούν τη φόρμα τους και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φρο­ντίδα.

Υπάρχει δυνατότητα παραλλαγών στην εμφάνιση και το βάρος, ανάλογα με συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Το βάρος τους ποικίλει ανάμε­σα στα ελαφριά και τα βαριά.

Η υφή τους μπορεί να είναι απαλή, με ζάρες, ματ ή γυαλιστερή.